Добри практики за повишаване на грамотността в ДГ „Наталия“, гр.Пловдив

С поредица от събития екипът и децата от ДГ „Наталия“, гр.Пловдив отбелязахме „Седмица на четенето“, в периода 18-22.11.2019 година. Инициативи, стимулиращи интерес към литературното и народно творчество, превърнаха детската градина в креативна сцена, читалня, място за развитие на интерес към книгите, четенето и пресъздаването на произведения за деца.

От 18.11 до 20.11.2019г. стартираха инициативи за четене на любими литературни произведения.

Учители, майки, бащи и баби се превърнаха в приказни разказвачи. Всички се обединиха около идеята, че четенето насърчава детската любознателност, креативност и инициативност. Оказа се, че приказките са винаги актуални, а детският интерес към тях е нестихващ.

Пресъздаването на любими приказки чрез драматизация е най-желаната игра в групите. Приказните герои, неусетно пренасят децата в света на възрастните и човешките взаимоотношения. Така те разбират кое е добро, кое е красиво или грозно.

Парадът на приказните герои, на 21.11.2019г., даде възможност на децата да се преобразят в един от любимите си герои и да пресъздадат на сцена най-предпочитаният от децата вълшебен свят. Така оживяха Снежанка и седемте джуджета, Червената шапчица, Пепеляшка и принцът, Спящата красавица, Хензел и Гретел, Житената питка, героите от приказката „Болен ,здрав носи“ и много други. Приетата роля позволи на децата да покажат своите артистични умения и емоционално присъствие на сцената, а също и да направят парадът истински ,приказен празник.

„Седмицата на четенето“ приключи на 22.11.2019г. с тематично рисуване по групите на любими, приказни герои. Инициативите в ДГ „Наталия“ се организират във връзка с изпълнението на регионален план за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността сред подрастващите и ние се надяваме, че сме допринесли за повишаване на детския интерес към литературните произведения и народното творчество.